FORMICA, Statele Unite

http://www.formica.com/

Atunci cand, la inceputul secolului trecut, doi ingineri americani care incercau sa descopere un material electroizolant care sa inlocuie mica (Herbert Faber & Daniel O’Connor), material natural extrem de rar, in aplicatiile electrotehnice (Formica= pentru mica), ei nu puteau intui marea varietate de aplicatii pe care acest material le va avea, de-a lungul timpului, in industria constructiei, amenajarilor interioare, mobilierului, productiei de usi si pardosele etc.

Cunoscut astazi sub numele generic de HPL (High Pressure Laminate), materialul descoperit de fondatorii FORMICA Inc. este realizat din straturi succesive de hartie Kraft (functie de grosime), impregnate cu rasini termo-stabile (fenolice si melaminice) presate  cu o forta de 10 MPa si la o temperatura ridicata (1500°C).

Laminatele HPL Formica pot fi intalnite astazi, in fiecare zi, in toate domeniile vietii noastre : invatamant, sanatate, transporturi, rezidential, corporate, sport si rectreere, comercial, industrial etc. Laminatele Formica ofera arhitectilor si designerilor o mare diversitate de materiale si optiuni pentru creeare unui mediu modern si functional.

Dintre produsele laminate executate de Formica, liderul mondial in productia de HPL, putem enumera :

1.    FORMICA COMPACT, este un HPL  realizat din straturi succesive de hartie Kraft (functie de grosime), impregnate cu rasini termo-stabile (fenolice si melaminice) presate  cu o forta de 10 MPa si la o temperatura ridicata (1500°C). Realizat intr-o gama extrem de divesa de finisaje (cateva sute), Formica Compact este materialul ideal pentru productia de mobilier, pentru usi si pardoseli, pentru decoratiuni (placari decorative) interioare si exterioare (fatade ventilate), pentru partitionari de toalete si dusuri etc.

FORMICA COMPACT EXTERIOR este o placa HPL, realizata din straturi succesive de hartie Kraft (functie de grosime), impregnate cu rasini termo-stabile (fenolice si melaminice) presate  cu o forta de 10 MPa si la o temperatura ridicata (1500°C). Produsul astfel rezultat este o placa caracterizata printr-o buna comportare in timp, isi pastreaza planeitatea si dimensiunile initiale chiar si in conditii extreme de mediu. Acest laminat HPL este prevazut cu un ultim strat acrilic, continand aditivi care sa-l protejeze de actiunea razelor ultraviolete si de actiunea apei meteorice.
Placa HPL astfel rezultata devine un produs care indeplineste toate conditiile impuse de norma europeana EN-438-6, fapt ce o recomanda pentru placarile exterioare cu montaj uscat ale fatadelor. Poate fi folosit atat la constructii noi cat si la imobile vechi ale caror fatade se doresc renovate.
Structura sistemului de fatada ventilata:
-  placa HPL, FORMICA Compact Exterior
-  spatiu de aer ventilat
-  termoizolatie
-  montanti metalici, care sunt ancorati de structura sau peretele portant.
Dimensiuni standard ale placilor HPL: 
- 2500 x 1220 mm 
- 3050 x 1300 mm 
- 3660 x 1610 mm
Pentru o mai buna si eficienta modulare a fatadelor, in functie si de cerintele proiectului si design, se pot executa si placi la dimensiunile specificate. Grosimile nominale ale placilor HPL FORMICA sunt de 6 mm, 8 mm si 10 mm.
Substructura este realizata din montanti din aluminiu sau otel galvanizat, in forma de U, L sau T. Datorita greutatii relativ reduse a unei placi de HPL, incarcarile suplimentare aduse structurii portante sunt mici. Atentie acestea nu sunt insa neglijabile, iar in cazul renovarii unei fatade ale unei cladiri existente, ar trebui consultat si un inginer structurist.
Placile HPL FORMICA COMPACT EXTERIOR au urmatoarele avantaje/calitati specifice:
- varietate mare de culori si finisaje (culori uni, lucioase, satinate, nuante si texturi   din lemn)
- posibilitatea modularii optime, plecand de la placi de diferite masuri
- greutate totala mica a substructurii si a fatadei
- rezistenta la radiatii ultraviolete
- rezistenta la variatii de temperatura
- rezistenta la impact si actiuni mecanice
- absenta unei punti termice
- indeplineste Normele de Comportament la Foc (nu se inmoaie si nu picura)
- rapiditate si usurinta in montaj
- usor de curatat si de intretinut
- rezistenta la patare (Grafitti, marker, etc.) si la arsuri de tigara
- permite, datorita izolarii termice si a ventilatiei, evitarea pierderilor de caldura pe timpul iernii si a transmiterii caldurii vara
- pot fi fixate pe o substructura metalica sau de lemn, cu prinderi mecanice sau chimice.

FORMICA CHEMTOP este o varietate de HPL Compact care este extrem de rezistent la actiunea substantelor chimice, fiind special conceput pentru utilizarea in laboratoare, spitale etc.

FORMICA AR+ este o prioritate mondiala a FORMICA, un laminat HPL extrem de lucios, cu proprietati excelente de rezistenta la abraziune si impact, fapt care il recomanda pentru orice utilizare in productia de mobilier.

FORMICA DIGIFORM este un laminat HPL la care stratul final, de finisaj este inlocuit cu o reproducere digitala (fotografie)

2.    FORMICA DECOMETAL , este un HPL  realizat din straturi succesive de hartie Kraft (functie de grosime), impregnate cu rasini termo-stabile (fenolice si melaminice) presate  cu o forta de 10 MPa si la o temperatura ridicata (1500°C) peste care se aplica o foita subtire metalica, materialul rezultat avand un mare succes in decorarea spatiilor interioare

3.    FORMICA COLOR CORE este un material revolutionar de inalta clasa care este colorat in masa fiind extrem de utilizat in aplicatiile in care este expus unei exploatari intense (usi, blaturi de lucru etc)

4.    FORMICA SOLID este un material compozit pe baza de polimeri, extrem de rezistent si care se recomanda a fi utilizat acolo unde estetica, durabilitatea, igiena si intretinerea usoara sunt obligatorii. Fara pori si inert din punct de vedere microbilogic, Formica Solid este foarte rezistent la impact, caldura si substante chimice, fiind recomandat pentru utlizare la blaturile de lucru.

 

Produse comercializate din partea producatorului

< Inapoi la lista producatorilor